Blijf bewust van gevaren Q-organismen

woensdag 20 september, 2023

Weet waar uw plantmateriaal vandaan komt, ken uw leveranciers en klanten, en wees alert op schade aan bast, boom, wortel of blad.

Arno Engels

Foto: boekenleggers met adviezen rondom Q-organismen

Ook op diverse kwekersbijeenkomsten deze maand, zoals de innovatiedagen van Compas Agro in de regio’s Opheusden, Horst a/d Maas, Midden-Brabant, Zundert en Oost-Nederland, geven onderzoekers van Wageningen University & Research weer aandacht aan de gevaren van quarantaine-organismen.

Bewustzijn van de risico’s is heel belangrijk, omdat een vondst of een uitbraak van een Q-organisme tot grote schade kan leiden: aan het bedrijf, de regio en de sector.

Boekenleggers met adviezen

Om het bewustzijn te vergroten zijn op de bijeenkomsten boekenleggers uitgedeeld. Hierop staan adviezen aan ondernemers zoals: Breng risico’s van jouw eigen bedrijf in kaart: dit kan met de vragenlijst op Fytocompass, met daarbij een QR-code die naar deze website leidt. Ook is het advies om goed contact te houden met leveranciers. Wijzig je van leverancier, ga dan in gesprek en bespreek de risico’s. Meld een vondst altijd bij de NVWA.

Op de boekenleggers zijn daarnaast drie Q-organismen afgebeeld met daarbij symptomen waaraan ze zijn te herkennen: Japanse kever, Oost-Aziatische en Aziatische boktor en essenprachtkever. Een QR-code leidt naar de site van Groen Kennisnet met meer informatie over deze Q-organismen.

Diverse vakorganisaties werken samen aan verhoging van het risicobewustzijn: LTO Bomen, Vaste planten en Zomerbloemen, Tree Centre Opheusden, Treeport Zundert, Greenport Boskoop, Boomteeltstudieclub Horst a/d Maas, handelsbond Anthos, Naktuinbouw, NVWA en Wageningen University & Research.

Arno Engels

Meer nieuws

In memoriam Peter Heutinck

© 2023 LTO Vakgroep Bomen en vaste planten - LLTB - LTO Noord - ZLTO
Disclaimer - Privacy statement