Bijeenkomst Grootfruit voor het Elite certificaat.

vrijdag 01 september, 2017
Zoals wellicht al bekend bij u, wordt momenteel in samenwerking met de LTO cultuurgroep Fruitgewassen, de Nederlandse fruitgewassentelers en met de Naktuinbouw gewerkt aan het ontwikkelen van een Elite Certificaat voor de Nederlandse fruitbomen.

Vorige week vrijdag 25 augustus heeft een tweede bijeenkomst plaatsgevonden en is het Elite certificaat weer dichterbij gekomen.

Totaal 22 bedrijven, die ongeveer 80% van het Nederlandse areaal telen hebben aangegeven mee te willen doen aan het elite certificaat. Hier zijn twee redenen voor:

1 Met ingang van 1 januari 2017 geldt in de gehele EU één certificaat voor alle EU landen. Dit betekent dat we ons als Nederlandse kwekers met dit certificaat niet meer onderscheiden t.o.v. de andere EU landen. Met een Elite Certificaat dat enkele plussen heeft voor de afnemers, onderscheiden we ons wel.

2 Door mee te doen met het Elite certificaat draagt iedereen bij aan onderzoek voor de fruitgewassen, met een bijdrage van ± € 50,- per ha. Kwekers die niet met het certificaat meedoen kunnen uiteraard wel met het onderzoek meedoen.

Het eerste onderzoek betreft een keten vruchtboomkanker onderzoek.

 

Het is de bedoeling dat Elite Grootfruit gaat draaien met de start van het onderstammenseizoen komende winter.

 

 

Meer nieuws

Residu op sierteeltproducten

© 2019 LTO Vakgroep Bomen en vaste planten - LLTB - LTO Noord - ZLTO
Disclaimer - Privacy statement