Beter spuitresultaat en waterkwaliteit
LTO Bomen organiseerde de bijeenkomst binnen de pilot ‘Emissiebeperking door datagedreven gewasbescherming’ die onderdeel is van het LTO-programma ‘Weerbaarheid in de praktijk’. Doel is effectievere gewasbescherming, ofwel een beter spuitresultaat waarbij nagenoeg geen emissie is naar het oppervlaktewater.
Namens waterschap De Dommel presenteerde Martin Bouwman de meest recente cijfers over de waterkwaliteit, meetlocaties en gemiddeld percentage normoverschrijdende stoffen per teelt: boomkwekerij, glastuinbouw, akkerbouw, bloembollen, fruitteelt, mais en grasland. „Wij kijken nooit specifiek naar één teelt, maar naar de waterkwaliteit in een gebied. Die moet in 2027 de doelen uit de EU-Kaderrichtlijn Water halen.”
Brede screening wel/geen middelen
Daarnaast gaf Bouwman uitleg over een project met Treeport bij drie boomkwekerijen in Midden-Brabant: hoe zit het nu werkelijk met de waterkwaliteit? In het eerste projectjaar is er een brede screening van wel/niet voorkomen van middelen in oppervlaktewater. Op diverse meetpunten is een groot aantal stoffen gevonden, maar er is nog geen inzicht in concentraties. „In het tweede jaar bepalen we samen welke stoffen we specifiek gaan bemonsteren. Dan is het de vraag: wat zeggen de cijfers, zijn we goed bezig?”
Spuitapparatuur checken en meten
Namens SKL (Stichting Kwaliteitseisen Landbouwtechniek) gaf Jaco Kole uitleg over de keuring van spuitapparatuur die iedere drie jaar is verplicht. Samen met Stefan Baaijens van SKL-keuringsstation CSB werd vervolgens een spuitmachine van een boomkweker onder de loep genomen. Tijdens de keuring worden allerlei zaken gecheckt en gemeten. „Slijtage van doppen, heeft de pomp nog wel genoeg capaciteit, treedt er geen drukval op”, somt Kole op. „En is de afgifte van alle spuitdoppen wel gelijk? Emissiereductie begint met goede machines die goed blijven werken.”
Afgelopen mei vond een vergelijkbare bijeenkomst plaats in Opheusden. Een volgende bijeenkomst zal in een andere boomteeltregio worden gehouden met het regionale waterschap.
Arno Engels