Acht dodelijke ongevallen; veilig werken moet top-of-mind zijn en blijven

vrijdag 21 februari, 2020

In 2019 vonden er acht ongevallen plaats met dodelijke afloop in de agrarische en groene sector. Dat is minder dan in 2018, toen waren het er veertien, maar nog steeds is elk dodelijk ongeval één teveel. Stigas publiceerde afgelopen week deze trieste balans waar veel menselijk leed achter schuil gaat. Veilig werken moet bij alle ondernemers, werkgevers en werknemers de hoogste prioriteit hebben én houden!

De meeste dodelijke ongevallen vonden plaats met machines door aanrijding en beknelling en door blootstelling aan mestgassen. Wim van den Boomen, bestuurder bij LTO Nederland en werkgeversvoorzitter van Stigas: “Het is treurig te lezen dat er elk jaar weer mensen overlijden door werk op een agrarisch bedrijf. Elk ongeval is er één te veel en veroorzaakt veel menselijk leed.”

Veiligheid moet top of mind zijn én blijven
“Veilig werken” start bij een gesprek op het eigen bedrijf. Bespreek gevaarlijke situaties met elkaar, leer van wat er misging en neem maatregelen om gevaarlijke risico’s te voorkomen.

Mede op initiatief van LTO Nederland heeft Stigas een veiligheidsscan, een toolkit en filmpjes met persoonlijke verhalen ontwikkeld onder de noemer “Veilig-op-1”. “Doelstelling is om het aantal dodelijke ongevallen tot 0 terug te brengen.” aldus Van den Boomen. “Werkgevers en ondernemers kunnen deze instrumenten gratis gebruiken.”

RIE verplicht of op orde?
Bedrijven, waar gewerkt wordt onder gezag, moeten volgens de Arbowet over een actuele Risico Inventarisatie en Evaluatie (RIE) beschikken. Bedrijven die niet over een actuele RIE beschikken lopen het risico op een forse boete tot € 4.500. Anders dan vaak wordt gedacht, geldt de RIE-verplichting ook voor zelfstandige ondernemers, die op een andere manier arbeid onder gezag inzetten. Bijvoorbeeld meewerkende gezinsleden, stagiaires of uitzendkrachten. Mochten werkgevers of zelfstandig ondernemers twijfelen of ze een RIE-verplichting hebben of eraan twijfelen of de RIE nog actueel is, dan is het verstandig om contact op te nemen met Stigas.

Bron: www.lto.nl

Meer nieuws

© 2024 LTO Vakgroep Bomen en vaste planten - LLTB - LTO Noord - ZLTO
Disclaimer - Privacy statement