Aanscherping reisadvies Roemenië

vrijdag 17 juli, 2020

Het reisadvies voor reizigers uit Roemenië is per 9 juli jl. aangepast en staat nu op oranje. Dat betekent dat reizigers, die vanuit Roemenië naar Nederland reizen, dringend worden geadviseerd om 14 dagen in (thuis)quarantaine te gaan. Deze maatregel geldt voor iedereen, ook voor Roemeense werknemers die in Nederland komen werken. De aanscherping van dit reisadvies is het gevolg van de huidige gezondheidssituatie in relatie tot corona in Roemenië.

Is (thuis)quarantaine verplicht?
In Nederland kennen we geen verplichte (thuis)quarantaine die via overzichtstoezicht wordt gehandhaafd. De maatregel voor landen of regio’s met een oranje reisadvies moet worden gezien als een heel dringend advies.

Wat houdt (thuis)quarantaine precies in?
Het advies gaat ervan uit dat reizigers bij aankomst in Nederland eerst 14 dagen in (thuis)quarantaine gaan en geen contact hebben met andere mensen. Dit om eventuele verspreiding van het coronavirus in Nederland te voorkomen. Een wandeling mag uiteraard wel. De (thuis)quarantaine is na 14 dagen te beëindigen, mits zich geen corona-achtige klachten openbaarden.

Tot wanneer geldt dit aangepaste reisadvies?
Het ministerie van Buitenlandse Zaken paste het reisadvies voor Roemenië op 9 juli aan. Dat is een reactie op de (verslechterende) gezondheidssituatie in Roemenië. Zodra deze weer verbetert, zo is de verwachting, wordt het reisadvies aangepast en is (thuis)quarantaine niet meer nodig. De Werkgeverslijn houdt de aanpassing van de reisadviezen in de gaten en past de informatie op de site zo nodig aan.

Geldt dit oranje reisadvies voor meer landen?
Naast Roemenië geldt dit advies ook voor een aantal gebieden in Portugal (regio Lissabon), Spanje (het gewest Segrià in Catalonië en voor de kuststrook van La Mariña-Lugo in Galicië) en voor Zweden. 

Hoe blijf ik op de hoogte?
U kunt via de Werkgeverslijn op de hoogte blijven van wijzigingen.

Meer nieuws

Positief maar bezorgd.

© 2020 LTO Vakgroep Bomen en vaste planten - LLTB - LTO Noord - ZLTO
Disclaimer - Privacy statement