Aanscherping fytosanitaire eisen bij import plantmateriaal

vrijdag 13 juli, 2018 -  Anneke van dijk
Tijdelijk importverbod hoog risicoplanten en aanscherpen eisen aanhangende grond In het kader van nieuwe Europese regelgeving worden de eisen aan planten en plantmateriaal dat van buiten de EU, naar Europa komt, strenger.

Lijst hoog risico planten

Er komt een importverbod van planten en plantmateriaal die als een hoog risico worden gezien, vanaf 14 december 2019.  Het importverbod wordt pas opgeheven als met een risico analyse is aangetoond dat de planten die geïmporteerd worden, voldoen aan de eisen van de Europese Unie.

De concept lijst met de namen van de planten die een hoog risico vormen, is afgelopen maandag gepubliceerd door de Europese Commissie. De volgende planten zijn hierop vermeld: Acacia, Acer, Albizia, Alnus, Annona, Bauhinia, Berberis, Betula, Caesalpinia, Cassia, Castanea, Cornus, Corylus, Crataegus, Cycas, Diospyros, Eucalyptus, Fagus, Ficus, Fraxinus, Hamamelis, Jasminum, Juglans, Ligustrum, Lonicera, Malus, Nerium, Ostrya, Persea, Populus, Prunus, Quercus, Robinia, Salix, Sorbus, Syringa, Taxus, Tilia, Ulmus, Ullucus tuberosus.

 

Inzet Nederland

De afgelopen jaren is door zowel het bedrijfsleven als de overheid, ingezet op het voorkomen van een algemeen geldend importverbod van plantmateriaal uit landen buiten de EU. Deze inzet heeft er mede toe geleid dat er geen algemeen importverbod is opgenomen in de nieuwe Plantgezondheidsverordening. Als alternatief is een artikel opgesteld, dat een importverbod mogelijk maakt voor hoog risico plantmateriaal. Het betreft planten waarvoor nog geen volledige risicoanalyse beschikbaar is en waarvan bekend is dat ze plagen en ziekten kunnen meebrengen die een risico vormen voor de EU. Dit heeft geresulteerd in de lijst met bovengenoemde planten.

Donderdag 12 juli wordt in een bijeenkomst van een adviesgroep van de Europese Commissie over deze lijst gesproken. De Europese koepelorganisaties, waaronder Copa- cogeca en de ENA (European Nurserystock Association) zijn uitgenodigd voor deze bijeenkomst. Door LTO Nederland zijn vertegenwoordigers van deze organisaties voorzien van een aantal vragen en argumenten, gericht op het verkleinen van deze lijst.

 Strengere eisen aanhangende grond bij import van planten

Vanaf begin 2019 zullen er strengere EU-eisen gelden voor planten voor opplant die uit derde landen geïmporteerd worden met aanhangende grond. Tenminste moet aanhangende grond in het land van herkomst zijn onderworpen aan een behandeling.

Meer informatie

Deze ontwikkelingen hebben veel invloed op uw bedrijfsvoering als u plantmateriaal van buiten de EU importeert. Op 19 juli ’s middags wordt gezamenlijk door een aantal organisaties uit het bedrijfsleven een bijeenkomst georganiseerd, waarin u wordt bijgepraat over deze ontwikkelingen. Zie hiervoor de uitnodigng

Meer nieuws

© 2024 LTO Vakgroep Bomen en vaste planten - LLTB - LTO Noord - ZLTO
Disclaimer - Privacy statement