1 exemplaar van de Oost-Aziatische boktor aangetroffen in Steenbergen

vrijdag 30 juni, 2017 -  NVWA
De Nederlandse Voedsel- en Waren Autoriteit (NVWA) heeft 1 exemplaar van de Oost-Aziatische boktor en 1 vers uitvlieggat van een Oost-Aziatische boktor aangetroffen in de tuin van een particulier in Steenbergen. De boktor en het uitvlieggat zaten in een Japanse kwee (Chaenomeles speciosa 'Toyo Nishiki').

Inspecteurs van de NWVA hebben alle tuinen en het openbaar groen in de omgeving van de vindplaats grondig onderzocht. Hierbij zijn geen andere exemplaren of uitvlieggaten van de Oost-Aziatische boktor aangetroffen. De NVWA gaat er daarom van uit dat het hier gaat om de vondst van 1 enkel exemplaar waarvan het uitvlieggat en de boktor die daar uit is gekomen zijn aangetroffen. Om hier zeker van te zijn zal de NVWA eind 2017, als de bladeren van de bomen gevallen zijn, nogmaals een inspectieronde uitvoeren. Daarna zal de NVWA de tuin en de omgeving de komende 4 jaar jaarlijks inspecteren.

De Oost-Aziatische boktor komt oorspronkelijk uit het verre oosten en is zeer schadelijk voor veel loofbomen en struiken. Als de Oost-Aziatische boktor in Nederland wordt aangetroffen, bestrijdt de NVWA deze boktorren om verspreiding in Nederland te voorkomen.

Meer informatie

Voor vragen over dit nieuwsbericht kunnen journalisten contact opnemen met het team persvoorlichting van de NVWA, telefoonnummer (088) 22 33 700.

Consumenten en bedrijven kunnen contact opnemen met het Klantcontactcentrum of 0900-03 88.

Bron: NVWA

 

Jan Veltmans, portefeuillehouder Plantgezondheid en fytosanitair van de LTO vakgroep noemt in zijn reactie het volgende:

"Wij zijn blij dat de NVWA zo snel en adequaat reageert, waardoor de gevolgen tot een minimum beperkt zijn gebleven!"

Meer nieuws

Kom op de Kwekerij in TCO-gebied

Pioenenbijeenkomst 2 mei in Espel

10 tips voor emissiereductie

© 2024 LTO Vakgroep Bomen en vaste planten - LLTB - LTO Noord - ZLTO
Disclaimer - Privacy statement