Nieuws vaste planten

Lupine en Gunnera voorgedragen als invasieve soort

vrijdag 07 oktober, 2016 Helma Hoff
Deze week is het EU-comité van landen bij elkaar geweest om voor te bespreken welke planten- en diersoorten volgend jaar als invasief verklaard zullen worden. Bovenop de lijst die sinds augustus al geldt.

Besproken is een lijst van 15 soorten die door de EU-technische commissie zijn voorgedragen.

Deze lijst bevat opnieuw plantensoorten die in de boomkwekerij geteeld worden. En die volop in tuinen en particuliere ruimten zijn aangeplant. Opname van deze soorten op de EU-lijst van invasieve soorten heeft een grote economische impact in de hele productie- en handelsketen. En betekent een belangrijke verarming van het assortiment tuinplanten. Het gaat deze ronde o.a. om de volgende soorten:  

·         Lupinus polyphyllus - L. x pseudopollyphyllus

·         Gunnera tinctoria

·         Asclepias syriaca

·         Impatiens glandulifera

·         Myriophyllum heterophyllum

·         Pennisetum setaceum

Het tegenhouden van opname op de Europese lijst van invasieve soorten betekent dat naast Nederland voldoende andere  - en vooral grote - EU-landen tegen moeten stemmen. Daarom zet LTO dit onderwerp niet alleen in Nederland op de politieke agenda, maar ook internationaal. Het comité vraagt om harde cijfers en verhalen. Wat betekent het voor u als deze soorten worden verboden? Alle input is welkom, voor reacties: helma.hoff@spam-protectzlto.nl.

Meer nieuws vaste planten

Conferentie Vaste Planten in Zweden

© 2024 LTO Vakgroep Bomen en vaste planten - LLTB - LTO Noord - ZLTO
Disclaimer - Privacy statement