Nieuws rozen en rozenonderstammen

Akkoord over nieuwe CAO Open Teelten

vrijdag 10 juni, 2016 -  Jan van Leeuwen, LTO vakgroep Bomen en Vaste Planten
LTO Nederland, NFO, KAVB en Anthos hebben met FNV en CNV Vakmensen overeenstemming bereikt over de CAO Open Teelten. De nieuwe collectieve arbeidsovereenkomst loopt van 1 juli 2015 tot en met 31 maart 2017. In de cao is een loonverhoging afgesproken van 2,75 procent: 1,5 procent per 1 juli 2016 en 1,25 procent per 1 januari 2017.
Jan van Leeuwen

Behalve over beloning zijn ook afspraken gemaakt over de seizoenarbeid en het stimuleren van vaste arbeid. Voor de Wet Werk en Zekerheid zal een uitzondering worden gemaakt op de ketenbepaling voor seizoenarbeiders. Daardoor kunnen tijdelijke oogst- en productiemedewerkers vaker op hetzelfde bedrijf aan de slag zonder dat dit leidt tot een vast arbeidscontract. Deze afspraak sluit aan bij de bestaande praktijk. De bestaande “regeling voor de seizoenarbeider” wordt gewijzigd, waardoor deze flexibeler kan worden toegepast.

 

Vaste arbeid wordt gestimuleerd door de introductie van een nieuwe startschaal voor B-functies. Partijen willen dat werknemers in de sector Open Teelten langer vitaal en gezond kunnen blijven doorwerken. Daarover zijn protocolafspraken gemaakt. Voorts is via een protocolafspraak overeengekomen, dat partijen de komende maanden onderzoeken of (de arbeidstijdenregeling in) de CAO vereenvoudigd kan worden.

Er komt een regeling voor doorbetaling van het derde jaar WW door/voor werknemers. Tot slot zijn afspraken gemaakt rond het stimuleren van scholing van werknemers door middel van 150 opleidingsvouchers ad. € 1.500,-. Die kosten leiden overigens niet tot hogere premies voor de werkgevers.

De nieuwe cao geldt voor ongeveer 30.000 werknemers in de volgende sectoren: akkerbouw, bollenteelt, boomteelt, fruitteelt, vollegronds tuinbouw en zomerbloementeelt.

Voor nadere informatie kunt u contact opnemen met Jan van Leeuwen via 06-24534232

Meer nieuws rozen en rozenonderstammen

Wees alert op bacterievuur

© 2024 LTO Vakgroep Bomen en vaste planten - LLTB - LTO Noord - ZLTO
Disclaimer - Privacy statement