Nieuws laan- en parkbomen

Wees alert op bacterievuur

vrijdag 15 juli, 2016 -  H. Hoff
Portefeuillehouder J. Veltmans waarschuwt de sector dat dit jaar de risico's op bacterievuur groter zijn dan anders. Oorzaken van het verhoogde risico zijn de vele regenval en de temperatuur. Zijn advies is om zelf de kwekerij en naaste omgeving goed te inspecteren, ook buiten de bufferzones.

De inspecteurs van Naktuinbouw zijn inmiddels gestart met de controle van Bacterievuur in de bufferzones. Deze controles zijn noodzakelijk voor het exportbelang van de boomkwekerijsector. Naktuinbouw voert de controles op Bacterievuur uit in opdracht van de Raad voor de Boomkwekerij.

De controles vinden vooral plaats in het openbaar groen, en met name in de buitengebieden in de polder kunt u de inspecteurs ook aantreffen op uw erf of perceel. In enkele dorpen en steden worden straten die binnen het inspectiegebied vallen vanaf de straat gecontroleerd.

Als een inspecteur op uw erf controleert, meldt hij zich of laat een bericht achter als u niet aanwezig bent. Op het erf controleert hij de waardplanten (planten waarop de bacterie kan zitten) op Bacterievuur. De ziekte komt vooral voor in wilde meidoorn, maar ook in appel- of perenbomen kan de bacterie zich nestelen.

Er is natuurlijk een kans dat Bacterievuur bij u wordt geconstateerd. De inspecteur verzoekt u dan om de boom/plant te vernietigen om verdere verspreiding van de ziekte te voorkomen.

Voor meer informatie kunt u contact opnemen met Naktuinbouw via tel. (071) 3326164 of e-mail: communicatie@spam-protectnaktuinbouw.nl, of met Jan Veltmans (klik op zijn foto).

Jan Veltmans

Meer nieuws laan- en parkbomen

© 2024 LTO Vakgroep Bomen en vaste planten - LLTB - LTO Noord - ZLTO
Disclaimer - Privacy statement