Agenda

Bijeenkomst Vruchtboomkwekers Elite keuring Naktuinbouw

Datum vrijdag 2 juni 2017
Tijd 13:30
LocatiePlaats ZLTO Onderwijsboulevard 225, 5223 DE ’s-Hertogenbosch
(Gebruik als navigatie: Vlijmenseweg 1)

De LTO cultuurgroep fruitgewassen heeft met 22 vruchtboomkwekers die al hun medewerking hebben toegezegd, besloten om ons als Nederlandse vruchtboomkwekers op vrijwillige basis, te gaan onderscheiden t.o.v. andere Europese landen met een Elite certifcaat, waaraan tevens het onderzoek naar vruchtboomkanker gekoppeld wordt. De Naktuinbouw nodigt u uit voor een bijeenkomst waarin diverse belangrijke onderwerpen, waaronder het elite-certificaat aan de orde komen.

 

Geachte heer/mevrouw,

We willen u graag bijpraten over een aantal belangrijke ontwikkelingen. Het gaat over de nieuwe EU certificeringsregelgeving, Elite Grootfruit, teeltaangifte en gebruik van het plantenpaspoort

Er is een Elite certificeringsbijeenkomst op 2 juni in Den Bosch voor u gepland

Zet deze datum vast in uw agenda. Samen met de cultuurgroep fruitgewassen van LTO nodigt Naktuinbouw u uit om u een voorstel voor te leggen en te bespreken over de invoering van een Elite systeem grootfruit. Samen met LTO is een systeem ontwikkeld om een model te vinden waardoor onderzoek in de vruchtboomkwekerij gewaarborgd is. Dit is een eerste aanzet. Naktuinbouw wil dit graag met u uitwerken. Ruim 20 bedrijven hebben via een inventarisatie LTO al een intentieverklaring getekend. Bent u de volgende? De agenda en concept reglement Elite zit bij de bijlages, aanmelden kan HIER

Er zijn nieuwe EU certificeringsrichtlijnen van kracht

De nieuwe fruitrichtlijnen en Handleiding keuring en certificering van Fruitgewassen Naktuinbouwzijn behoorlijk uitgebreid opgesteld. We hebben daarom de belangrijkste zaken voor u op een rij gezet. Deze treft u aan in de bijlage. Dit is echter wel een samenvatting. Er kunnen geen rechten aan worden ontleend. De richtlijn is altijd leidend.

Stuur uw teeltaangifte in voor 1 juni 2017

U kunt aangifte doen via mijnNaktuinbouw. Ook willen we graag de partijaangifte voor die datum binnen hebben.  Zo voorkomen we dat de keurmeester bij u op bedrijf extra tijd nodig heeft voor het verzamelen van gegevens. U voorkomt hiermee dat de inspecties hierdoor langer (lees duurder) worden. Het is voor de keurmeester belangrijk dat hij vóór de wildkeuring alle partijgegevens binnen heeft.

Het plantenpaspoort wordt losgekoppeld van het waarmerkstrookje

Vanaf komend seizoen worden er op de waarmerkstrookjes niet meer de plantenpaspoortgegevens gedrukt. Het blijkt in de praktijk dat dit eerder belemmerend werkt dan dat u er als bedrijf gemak van heeft. Dit geldt met name voor het gebruik van ZP codes. Ook belemmeren paspoortgegevens  het gebruik in het buitenland, zowel voor de teelt als voor het laten sorteren in het buitenland.

Vanaf komend seizoen bevestigd u aan alle partijen planten een plantenpaspoort

Net als voorheen bij CAC materiaal dient u vanaf komend seizoen aan iedere partij planten die u gaat afleveren een separaat plantenpaspoort aan de partij te hangen. Dit kan per partij of indien u of uw klant het wenst per pallet of per kist.

We zien u graag op 2 juni in Den Bosch

Als u vragen over deze bovenstaande onderwerpen hebt, kunt u terecht bij uw keurmeester. Hij kan u in alle gevallen van nadere informatie voorzien en u verder op weg helpen. Of u stelt uw vragen op de bijeenkomst in Den Bosch.

 

Met vriendelijke groet,

Gerben Mellema Manager Keuringen Boomkwekerijgewassen Naktuinbouw team Keuringen Boomkwekerijgewassen Sotaweg 22, 2371 GD Roelofarendsveen | Postbus 40, 2370 AA Roelofarendsveen | T  (071) 332 62 88 | W www.naktuinbouw.nl

Bijlagen:

1 Agenda

2 Elite certificering

3 Verschil EU en Elite Groot Fruit certificering

4 Veranderende EU-regels

Meer agenda items

© 2020 LTO Vakgroep Bomen en vaste planten - LLTB - LTO Noord - ZLTO
Disclaimer - Privacy statement