Schonere lucht zorgt voor klimaatverandering!

donderdag 22 december, 2016 -  Gerrit Peeters
Tijdens de boomkwekersdag van afgelopen dinsdag 20 december heeft Erno Bouma de zaal bezoekers meegenomen in de ontwikkelingen van ons klimaat van de afgelopen honderden jaren. Met veel statistische cijfers en metingen heeft Erno inzicht gegeven in de veranderingen.

Naar verwachting zullen de zomers droger worden en de winters natter. Voor veel bezoekers was het nieuw dat de temperatuurstijging waar we de laatste decennia mee te maken hebben, met name veroorzaakt wordt door de toename van methaan in de lucht en doordat we (gelukkig) een steeds schoner lucht krijgen. De toename van methaan in de lucht heeft een grotere invloed op het opwarmen van de aarde dan de verhoging van de CO2 concentratie in de lucht. Door de lucht die steeds schoner wordt, kunnen meer zonnestralen de aarde bereiken en daardoor wordt de aarde opgewarmd.

Een van de gevolgen van deze opwarming is dat er meer vocht in een kuub lucht kan en tevens kunnen daardoor de wolken hoger worden dan bij lagere temperaturen. Hogere en grotere wolken brengen het nadeel met zich mee dat we daardoor meer heftige buien krijgen, dus meer neerslag in een korte tijd en ook meer kans op hagel en overstromingen.

Het is niet zeker dat de trend van de weersverandering van de afgelopen decennia door zal zetten. Als voorbeeld werd genoemd, dat als de warme zeestromen veranderen, waardoor we in de Noordzee koude stromingen krijgen i.p.v. de warme, dan zou het mogelijk kunnen zijn dat Nederland en Europa koeler wordt dan nu.

Er is geen uitspraak te doen over hoe het klimaat er in de toekomst uit gaat zien. Indien de huidige trend zich voortzet, wordt het warmer en zullen we meer extreem weer krijgen, zowel koud als warm, wateroverlast  en droogte, storm en stil weer.

Door de verhoging van de temperatuur en van de CO2 concentratie in de lucht hebben we als voordeel dat de gewassen daardoor sneller groeien en een langer groeiseizoen hebben, maar de weersextremen kunnen weer veel roet in het eten gooien.

Gerrit Peeters

Meer nieuws

© 2024 LTO Vakgroep Bomen en vaste planten - LLTB - LTO Noord - ZLTO
Disclaimer - Privacy statement